Staatssecretaris Van Ark (SZW) zendt de Tweede Kamer de Arbobalans 2018 en grijpt dit overzicht en de inzichten die het biedt aan om de Kamer te informeren over de belangrijkste uitkomsten.
Zo neemt ze maatregelen ten aanzien van de RI&E. In een brief hierover zegt Van Ark: “De Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) vormt de basis voor de waarborgen op gezond en veilig werken. Het ontbreken in veel bedrijven van een RI&E is een aandachtspunt omdat hiermee de basis voor preventiemaatregelen ontbreekt. De naleving van deze verplichting uit de Arbowet kan beter en moet beter.”
Geen RI&E? Boete is verhoogd van 3000 naar maximaal 4500 euro. Geen Plan van Aanpak? Dat is een klapper: van 750 naar maximaal 3000 euro.
—
Werknemers raken steeds vaker betrokken bij ernstige ongevallen op het werk. Uit cijfers van de Inspectie SZW blijkt dat het aantal meldingen van een arbeidsongeval met vier procent is gestegen van 4212 in 2017 naar 4368 in 2018. Vorig jaar vielen bij 70 arbeidsongevallen 71 dodelijke slachtoffers, een stijging ten opzichte van de 54 dodelijke slachtoffers die vielen bij ongevallen in 2017. De meeste van deze fatale ongelukken vonden plaats in de sectoren bouw, vervoer en opslag, handel en industrie.
Inspecteur-generaal Marc Kuipers: ,,Dit is een triest bericht. Het is in ons aller belang dat wie ’s ochtends gezond naar zijn werk gaat, ’s avonds ook weer veilig en gezond thuiskomt. Helaas is veilig werk niet vanzelfsprekend. We zien in deze economie dat er sneller en efficiënter moet worden gewerkt. Gevolg: meer onveilige situaties en meer ongelukken. Ik roep bedrijven op meer werk te maken van veilige arbeidsmiddelen, veiligheidsprocedures en een cultuur van gezond en veilig werken. Bedrijven zouden ervan doordrongen moeten zijn dat veiligheid en gezondheid bij het werk staat of valt met de cultuur in het bedrijf.“
Uit onderzoek blijkt dat onveilig gedrag vaak een rol speelt bij ongevallen. Een cultuur van gezond en veilig werken kan alleen tot stand komen als werkgever en werknemers zich daar samen actief voor inzetten. Voorbeeldgedrag van leidinggevenden en elkaar onderling wijzen op onveilig gedrag zijn daarbij van groot belang. Eerder is dit onderwerp thema geweest bij de landelijke Dag van de BHV.
Door het ministerie van SZW is – in samenwerking met het bedrijfsleven en de wetenschap – een inventarisatie van instrumenten gemaakt die organisaties kunnen inzetten om een cultuur van gezond en veilig werken te realiseren. Deze instrumenten zijn gebundeld in een ‘toolbox’. De box biedt instrumenten in vier categorieën aan die werkgevers en werknemers kunnen inzetten voor het stimuleren van gezond en veilig werken.
Uiteraard kijkt Crisicom graag met u mee hoe u binnen uw organisatie de veiligheidscultuur kunt verstevigen. Uw accountmanager heeft voorbeelden van reeds geïmplementeerde acties met bewezen resultaat.
(Bron: Inspectie SZW en Arboportaal)
“Veilig werken kan gezien worden als een sociaal proces waaraan iedereen deelneemt en waarin men gezamenlijk verantwoordelijk is voor een veilige omgeving.” Dr. Joyce Rupert.
Rupert deed in opdracht van het ministerie van SZW onderzoek naar Veilig Gedrag en hoe de mensen hiertoe te motiveren. Preventie is een heel belangrijk aspect. Joyce Rupert: “Compliance, wetgeving, is de basis. Door participatie til je met elkaar veiligheid naar een hoger plan.”
Wat uit haar onderzoek ook naar voren komt: wat is nou precies de definitie van Veiligheid? Het blijkt dat de beleving wanneer iets wel of niet als veilig wordt beschouwd heel verschillend is. Zo vindt de een het voldoende wanneer er regels en procedures bestaan. Een ander vindt dat extra betrokkenheid voor elkaars veiligheid vanzelfsprekend is. Klik op de afbeelding voor het interview.