Week van RI&E: doe mee!
Week van RI&E: doe mee!
11-06-2024
Van 10 tot 14 juni 2024 is het de week van RI&E: Risico-Inventarisatie- en Evaluatie. Een mooi moment om hier extra aandacht voor te vragen. De RI&E is een belangrijk instrument, want als werkgever ben je verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkomgeving voor medewerkers én voor bezoekers. De RI&E helpt je om risico’s in je bedrijf in kaart te brengen en calamiteiten te voorkomen. Wat dat precies inhoudt en hoe je dat doet? Dat vertellen we hier.
Jaarlijks tellen we nog steeds 60 doden, 4.400 bedrijfsongevallen, ruim 4.000 bedrijfsbranden en 11.000 reanimatieoproepen. Als we alle risico’s in beeld hebben en zorgen voor goed opgeleide BHV’ers, dan kunnen deze cijfers omlaag. Elke klant en medewerker wil zich veilig voelen. Daarom is het belangrijk dat je als werkgever een veilige en gezonde werkplek creëert.
Verplichte RI&E
Zodra je medewerkers in dienst hebt, ben je werkgever. En daarmee wettelijk verplicht om een RI&E op te stellen. Onderdeel hiervan is een Plan van Aanpak – een ‘to do list’ met verbeterpunten en wie, wat doet. Hierin regel je onder meer ook de bedrijfshulpverlening (BHV) en bepaal je hoe de BHV’ers worden opgeleid, getraind en geoefend. Want ook dat is verplicht. De Arbeidsinspectie houdt scherp toezicht: wie geen RI&E heeft, riskeert een flinke boete.
Arbeidsrisico’s in beeld
Je ontkomt er dus niet aan om alle arbeidsrisico’s in kaart te brengen én de eventuele gevolgen hiervan zo veel mogelijk te beperken. Maar branches en werkzaamheden verschillen sterk. Vaak denken mensen bij bedrijfsongevallen aan sectoren als chemie, techniek of bouw. Omgevingen met gevaarlijke stoffen, geluid en machines. Maar ook in kantooromgevingen zijn er issues, zoals de werkplekinrichting en psychosociale arbeidsbelasting. En niet te vergeten de restrisico’s, zoals een ongeval, brand of andere calamiteiten. Stormschade, overstromingen, de uitval van nutsvoorzieningen of bedrijfsspecifieke risico’s? Dit worden ook wel ‘maatgevende scenario’s’ genoemd. Op basis hiervan krijg je inzicht in hoe je de BHV-organisatie moet inrichten, voorbereiden en trainen op de calamiteit.
RI&E laten toetsen
Als je een RI&E hebt, dan moet je deze (vanaf > 25 FTE) laten toetsen. Bijvoorbeeld door de arbodienst of brancheorganisatie waarbij je bent aangesloten. Verzamel alle feedback en neem dit op in het Plan van Aanpak. Betrek de OR (wettelijk verplicht) of Personeelsvertegenwoordiging vanaf het begin. Zij moeten instemmen met het RI&E-instrument, de getoetste RI&E en het Plan van Aanpak. De kosten van een RI&E verschillen per situatie. Als jouw branche een RI&E-hulpmiddel heeft, is het meestal de goedkoopste optie om deze te gebruiken. Dit is meestal gratis. Maar meestal kost het toetsen van de RI&E geld. Of toetsing nodig is, hangt af van het hulpmiddel en het aantal medewerkers. Als je al een contract hebt met een gecertificeerde arbodienst (bijvoorbeeld voor verzuimbegeleiding), zijn de toetsingskosten vaak al opgenomen in dat contract.
Belangrijke BHV-vragen
Het moge duidelijk zijn; de kwaliteit van de RI&E en de vertaalslag naar BHV kan levens redden. Bij de uitvoering van een RI&E wordt daarom ook gekeken of de BHV organisatie op orde is. De vertaling vanuit de RI&E naar de BHV-organisatie is altijd maatwerk. Vragen die daar gesteld worden:
- Wat zijn de restrisico?
- Heeft het bedrijf een bedrijfshulpverlenings- of ontruimingsplan?
- Zijn de ontruimingsplattegronden en vluchtwegbewijzering op orde en actueel?
- Zijn er voldoende BHV’ers opgeleid?
- Hebben de ontruimingsoefeningen plaatsgevonden?
- Zijn alle BHV middelen – zoals brandblussers, AED en verbandkoffers – aanwezig en gecontroleerd?
De taak van BHV’ers
BHV’ers hebben als taak om adequaat in te grijpen bij noodsituaties, zoals brand in het gebouw of wanneer iemand EHBO nodig heeft. Volgens de Arbowet ben je als werkgever verplicht om één of meer BHV’ers aan te wijzen. Het verplichte aantal BHV’ers is niet wettelijk vastgelegd. Houd er wel rekening mee dat medewerkers soms afwezig zijn of thuiswerken. Zorg ervoor dat er altijd genoeg BHV’ers in huis zijn, in verhouding tot het aantal medewerkers dat aanwezig is op de werkvloer.
De bezetting moet altijd afgestemd zijn op de risico’s uit de RI&E.
BHV’ers kunnen zich aanmelden of worden aangewezen. Ze doen dit vaak naast hun gebruikelijke werkzaamheden. In gevaarlijke situaties is vooraf duidelijk wie de leiding neemt en wie de overige medewerkers en gasten begeleidt. Bij een calamiteit is de BHV’er/ Hoofd BHV ook de contactpersoon voor hulpdiensten, zoals brandweer, politie of ambulance.
Trainen en opleiden
De juiste opleiding, actuele kennis en goede uitrusting zijn essentieel voor BHV’ers. De Arbowet spreekt over ‘voldoende opgeleid, getraind en geoefend’, maar we weten dat een snelle online cursus je in de praktijk niet gaat redden. BHV’ers moeten de Eerste Hulp goed kunnen verlenen en ze moeten het pand kunnen ontruimen. Er is geen wettelijke norm die aangeeft hoe vaak BHV’ers naar een opfriscursus moeten, maar de kracht van herhaling biedt meer zekerheid op een goede afloop. Het belangrijkste is dat de kennis up-to-date blijft en de BHV’er zijn of haar vaardigheden niet verleert en altijd, direct en zonder twijfel, handelend kan optreden.
We ondersteunen graag!
Ben je op zoek naar een goede aanpak? Wil je BHV tot in de puntjes hebben geregeld en goed voorbereid zijn op crisissituaties? Wij helpen je graag bij het opstellen, actualiseren of toetsen van de risico-inventarisatie en -evaluatie en bieden hiervoor de juiste maatwerktraining, afgestemd op de risico’s en maatgevende factoren. Ook hebben we de juist expertise in huis om jouw BHV’ers goed op te leiden. Zo zorg je voor een veilige werkomgeving, voor medewerkers en klanten. En wat is nu een mooier moment om hiermee te starten dan tijdens ‘de week van RI&E’? Precies, niet uitstellen maar doen!