Oefenen oefenen oefenen: geen keuze maar een must
Oefenen oefenen oefenen: geen keuze maar een must
29-2-2024
We kennen allemaal het doel van een BHV-organisatie: daadkrachtig eerste hulp bieden bij ongevallen, calamiteiten of incidenten. Gelukkig komt dit niet vaak voor. Maar hierin schuilt precies ook het gevaar… Want als je niet vaak genoeg oefent, kun je de vaardigheden nooit écht goed onder de knie krijgen en houden. En dat is wel van levensbelang als je BHV’er bent. Onze tip? Oefenen, oefenen, oefenen.
Ken je het gezegde ‘wat je zelden doet, doe je zelden goed’? Dat is vaak echt zo. Ook als BHV’er. De hard skills om goed te kunnen optreden als iets gebeurt, moet je daarom regelmatig oefenen. Het liefst vaker dan één keer per jaar.
Opleiden én oefenen
Het is verplicht om als BHV’er één keer per jaar een cursus te volgen. Ons advies is om dit aan te vullen met minimaal één oefening per jaar op jouw eigen locatie. Zo trainen BHV’ers opnieuw alle vaardigheden en passen deze toe in een realistische situatie. Bovendien is dit waardevolle input voor het BHV-plan en voor de veiligheidsprocedures in je organisatie.
Van klaslokaal naar praktijk
Bedrijfshulpverlening kun je niet alleen in een leslokaal leren. Om aan alle wettelijke eisen te voldoen, is het belangrijk dat BHV’ers de theorie ook in de praktijk oefenen. Voor levensreddende handelingen zoals reanimeren en brandbestrijding zijn er jaarlijkse (herhaal)trainingen. Tijdens deze trainingen komt ook ‘ontruimen’ aan bod. Onze visie? Dat is niet voldoende om de discipline ontruimen echt goed te beheersen, terwijl dat wél verplicht is volgens de Arbowet art. 15. Hoe je dan toch aan deze verplichting kunt voldoen? Door minimaal één keer per jaar op je eigen locatie een ontruimingsoefening te doen. Zo weet je zeker dat jouw BHV’ers goed voorbereid zijn op alle taken die van ze gevraagd kunnen worden.
Chinese filosoof Confucius
“Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.” Herken je deze woorden van de wijze Chinese filosoof Confucius? Crisicom staat hier helemaal achter. Daarom betrekken wij deelnemers bij al onze praktische oefeningen. Bijvoorbeeld door hen actief te laten meedenken over één of meerdere scenario’s waarmee ze te maken kunnen krijgen. Door dit vervolgens te oefenen, behalen we het maximale rendement uit iedere training.
Zo oefen je goed
Maar hoe vaak oefen je nu wat en wat is de juiste opbouw? Vanuit Crisicom verzorgen wij verschillende oefeningen die oplopen in zwaarte. Dit gaat van een Table-top oefening waarbij aan de hand van plattegronden en scenario’s de procedures theoretisch worden geoefend, tot aan een onaangekondigde oefening waarbij we LOTUS slachtoffers of hulpdiensten zoals de brandweer inschakelen. En natuurlijk nog allerlei oefeningen die tussen deze twee uitersten in zitten. Zo varieer je met de trainingen en laat je BHV’ers op meerdere manieren met de thema’s aan de slag gaan.
Goed voorbereid zijn op ieder incident?
Wil je dat jouw BHV-organisatie klaargestoomd is voor iedere calamiteit? Of ben je benieuwd welke oefeningen het beste passen bij jouw organisatie? Dan geven we je graag advies. Daarbij kijken we naar hoe ervaren en ‘volwassen’ jouw BHV-organisatie op dit moment is. Ons doel is om dit niveau flink te verhogen. Dit doen we met een goede, didactische opbouw in trainingen, verspreid over meerdere jaren. Wacht niet tot een incident of calamiteit zich voordoet om het geleerde in praktijk te kunnen brengen; zorg dat BHV’ers goed voorbereid zijn en daadkrachtig kunnen handelen op het moment dat dit echt nodig is!