Levens redden met een AED

31 januari 2024 by in Blogs

Levens redden met een AED

31-01-2024

Heb jij hart voor jouw medewerkers? Zorg dan dat deze blijft kloppen!


Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. En ieder jaar worden er in Nederland zo’n 8.000 mensen gereanimeerd. Dat zijn bijna 22 mensen per dag! Deze cijfers liegen er niet om. Wat doe jij als op jouw werkvloer iemand een hartstilstand krijgt? De hulpdiensten zijn er gemiddeld na 8-10 minuten, terwijl juist die állereerste minuten cruciaal zijn. Tijd voor een AED, want daar red ook jij levens mee.

In 50% procent van de gevallen wordt er bij een hartstilstand een AED gebruikt. En dat is niet voor niets. Want om de overlevingskans van het slachtoffer zo groot mogelijk te maken, is het cruciaal dat er binnen 2 tot 4 minuten een hulpverlener ter plaatse is. En het liefst moet binnen die tijd of in ieder geval binnen maximaal 6 minuten de reanimatie zijn opgestart en, indien nodig, een schok met de AED zijn toegediend. Daarom zijn er in Nederland 6 minuten regio’s ingericht met burgerhulpverlening. Als er bij een hartstilstand 6 minuten lang geen circulatie is, is de kans op schade al vrij groot. Als het wel lukt om binnen die tijd te starten met reanimeren, is de overlevingskans 50-70%. Elke minuut later dat de AED wordt ingezet, verkleint deze kans met 10%. Maar wat als er geen AED in de buurt is?

Zorg dat je een AED bij de hand hebt
Snelle hulp maakt het verschil tussen leven en dood. Ook jij wil natuurlijk dat jouw medewerkers zo veilig mogelijk aan het werk kunnen. En dat ze zo goed mogelijk geholpen worden als er iets gebeurt. Of dat jij geholpen wordt als jou iets overkomt. Daarvoor heb je waarschijnlijk BHV’ers in huis. Zij kunnen hun rol nog beter uitvoeren, als zij eerste hulp kunnen verlenen met een AED. Niet alleen aan medewerkers, maar ook aan klanten en bezoekers.

Binnen of buiten?
Als je als bedrijf een AED aanschaft, is het vaak het meest voor de hand liggend om deze ergens binnen in het pand op te hangen. Ons advies? Hang ‘m buiten op! Door de AED aan de buitengevel te monteren, is deze 24/7 beschikbaar voor eigen medewerkers, gasten én voorbijgangers. Iedereen kan en mag namelijk een AED bedienen; je hoeft dus geen professioneel hulpverlener te zijn om iemand toch die levensreddende hulp te geven.

Een AED, daar red je levens mee
Hoe meer AED-sets er in Nederland hangen, hoe veiliger we allemaal zijn. Daarom benadrukken wij iedere keer opnieuw het belang van een AED, met als doel: adequate hulpverlening bij een hartstilstand voor iedereen bereikbaar maken én het meest hartveilige land van Europa blijven. Daar gaan we voor!

Hart voor de zaak
Wil jij er ook voor zorgen dat er, op én buiten jouw zaak, nog meer levens gered kunnen worden en blijvende schade als gevolg van hartfalen beperken? Of wil je liever eerst wat meer informatie? Je bent bij ons altijd van harte welkom voor een vrijblijvend adviesgesprek over veiligheid op jouw werkvloer. We praten je graag bij over alle mogelijkheden. Zo kunnen we je informeren over de verschillende soorten AED’s, meekijken naar de meest geschikte plek om een AED op te hangen en medewerkers trainen in het gebruik ervan.

Bron cijfers: www.hartstichting.nl