Realistisch Praktijkgericht Belevingsgericht

Twents Carmel College

6 november 2023 by in Nieuws

Twents Carmel College

06-11-2023

Twents Carmel College: van decentrale naar uniforme BHV-organisatie

Het Twents Carmel College (TCC) heeft 6 locaties. Waar voorheen op deze scholen de BHV zelf werd georganiseerd, zet Eefje Roelofs (Facilitair leidinggevende) samen met Crisicom de ene na de andere stap om dit centraal op te zetten en te professionaliseren.

Als Facilitair leidinggevende binnen het team Dienst Onderwijs Service (DOS) heeft Eefje veel verantwoordelijkheden. Eén van deze taken is de BHV-organisatie. “Mijn collega coördinator was voorheen verantwoordelijk voor de BHV, maar zij is door een ongeluk uitgevallen en nog niet volledig aan het werk. Dat betekende dat ik vanaf dat moment niet alleen de bedrijfshulpverlening voor mijn eigen locatie moest regelen, maar voor de hele organisatie”, vertelt Eefje.

Uniforme aanpak
Deze omschakeling was een eyeopener. Eefje: “Op dat moment moest ik de BHV alleen gaan managen en realiseerde ik me dat dat niet behapbaar was voor één persoon. Ik had behoefte aan meer overzicht en structuur. Iedere locatie deed goed werk, maar wel allemaal op een eigen manier. Zo werden bijvoorbeeld ontruimingsoefeningen overal anders georganiseerd. Het was tijd voor een centrale, uniforme werkwijze. Crisicom heeft me heel erg geholpen hierbij, door mee te denken en te adviseren. Dankzij hun inzet heeft iedere locatie nu een BHV-coördinator die alles aanstuurt en zorgt dat BHV’ers op tijd de juiste trainingen volgen. Zij staan zelf in contact met Crisicom. Samen met Crisicom plannen we keurig ieder jaar herhalingscursussen in. Ook gebruiken we nu overal dezelfde taakkaarten. Daarnaast hebben we ons bestand met BHV’ers opgeschoond en één centraal communicatiepunt ingericht via Teams. Dit hebben we allemaal samen met Crisicom gedaan.”

Oefenen, oefenen, oefenen
Iedere docent is een ontruimer, op het Twents Carmel College. “Als er iets gebeurt, blijft een docent verantwoordelijk voor de eigen klas. Die groep kun je niet zomaar alleen laten. We verplichten docenten daarom niet om BHV’er te worden, maar wel om ontruimer te zijn. Bij een ontruiming is iedere docent verantwoordelijk om de eigen klas veilig buiten te krijgen, zodat BHV’ers bij de laatste check niemand meer aantreffen. Dit oefenen we ook regelmatig, altijd in samenspraak met Crisicom.”

‘Je zal er maar bij staan en niets kunnen doen’. Met die boodschap probeert het college ieder jaar nieuwe BHV’ers te werven. “Om het laagdrempeliger te maken, bieden we ook onderdelen aan. Zo kunnen collega’s ervoor kiezen om bijvoorbeeld alleen te leren reanimeren of ontruimen. Dan kunnen we de taken opdelen. Door niet het hele BHV-pakket te verplichten, maken we de drempel lager. Daarin begeleidt Crisicom ons ook”, aldus Eefje.

Een geoliede BHV-machine
Het Twents Carmel College is goed bezig op BHV-gebied, maar ze zijn er nog niet. “We starten dit jaar voor het eerst met het uniforme proces en het nieuwe communicatiekanaal. Dus dan gaan we kijken hoe het loopt en waar nodig verbeteren. En dit kan ik niet alleen; ik ben heel blij met alle coördinatoren en BHV’ers, zij zijn onmisbaar. BHV leeft echt bij ons, alle directeuren en locaties vinden dit belangrijk. Daarom pakken wij dat professioneel aan, met hulp van Crisicom. We zijn blij dat Stichting Carmel College een contract met hen heeft afgesloten. We doen alles, ook deze professionaliseringslag, in overleg met hen. Het doel is dat onze BHV-organisatie straks loopt als een geoliede machine”, sluit Eefje af.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *