Van harte welkom, daar is de uitgang

Van harte welkom, daar is de uitgang
01-04-2019
Van harte welkom, daar is de uitgang
Maandag 1 april zal naar grote waarschijnlijkheid zo’n dag in het jaar zijn dat organisaties nieuwe werknemers verwelkomen. De nieuwe collega wordt door de manager of directeur welkom geheten en een rondje langs de bureaus en afdelingen volgt. Handen worden geschud, namen en functies worden uitgewisseld. ‘Waar kom je te zitten? Ah, daar. Oké, veel succes!’
Zonder twijfel zal ‘veel succes’ in alle gevallen positief zijn bedoeld. De medewerkers wensen hun nieuwe collega succes met het uitoefenen van de werkzaamheden in de nieuwe job. Of… zou het toch ook een keer anders kunnen worden uitgelegd? Dat de werkplek dusdanig lastig is gepositioneerd en in geval van een calamiteit ineens iemands veiligheid in het gedrang komt of zelfs in het geding is?
10 Veiligheidstips bij het verwelkomen van een nieuwe collega:
1. Zorg dat de receptie, beveiliging en/of BHV-organisatie op de hoogte is van de aanwezigheid van de nieuwe collega en van de werkplek.
2. Stel (leden van) de BHV-organisatie voor. Zijn ze misschien herkenbaar aan een opdruk op de bedrijfskleding?
3. Geef de nieuwe collega meteen het interne alarmnummer door. In geval van nood kan het niet zo zijn dat seconden of minuten verloren gaan doordat alarmering niet meteen correct plaatsvindt.
4. Toon hem/haar vanaf de werkplek de nooduitgangen, neem een aantal vluchtroutes door en toon de gezamenlijke personenverzamelplaats.
5. Laat op dag 1 al zien hoe het pand in elkaar zit. Gaan nooddeuren automatisch open of is een bepaalde handeling vereist? In dat geval: niet alleen laten zien, maar dit ook een keer zelf laten doen.
6. Veiligheid is van ons allemaal. Ook van de nieuwe collega wordt alertheid en oplettendheid verwacht en dat hij of zij nooit hoe dan ook een nooddeur of vluchtroute zal blokkeren. Ook niet met een auto, scooter of fiets aan de buitenzijde van het pand op het parkeerterrein…
7. Wordt met gevaarlijke stoffen gewerkt? Ook als de nieuwe collega hier zelf niet mee werkt, is het goed om te vertellen welke stoffen dit zijn en welke mogelijke reacties deze kunnen veroorzaken.
8. Ziektes of aandoeningen. Niet iedereen wil er over praten. Of in ieder geval niet meteen bij het voorstelrondje. Het is wel belangrijk dat directe collega’s dit zo snel mogelijk van elkaar weten, of de collega bijvoorbeeld diabetes-, hart- of epilepsiepatiënt is en of hij of zij speciale medicatie bij zich draagt voor bijvoorbeeld een pinda-allergie.
9. Voor de BHV-organisatie: neem een moment de tijd om te vertellen hoe ontruimoefeningen binnen de organisatie in zijn werk gaan. Denk aan de frequentie van onaangekondigde of aangekondigde oefeningen. Deel vooral de successen! Het is in ieders belang dat ook de nieuwe collega meteen gehoor geeft aan de slow whoop en dan ook weet hoe hij of zij moet handelen.
10. Kan de nieuwe collega reanimeren? Laat dan zeker ook meteen de locatie van de AED zien.
Daar is de uitgang, van harte welkom. Dat je maar lang bij ons blijft!