Realistisch Praktijkgericht Belevingsgericht

11-2, de dag van 112; het Europese dag alarmnummer

11 februari 2021 by in Blogs

11-2, de dag van 112; het Europese dag alarmnummer

11-02-2021

11-2 Dag van het Europese alarmnummer 112
Blog – 11 februari 2021 – Crisicom/Attsje Wassink
Dat je bij een levensbedreigende situatie 112 belt is niks nieuws. Maar wist jij dat je in alle EU-lidstaten het alarmnummer 112 kunt bellen voor hulp bij spoedeisende situaties? Ieder jaar staat op 11 februari (11-2) in het teken van het alarmnummer 112. Deze dag is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor het Europese alarmnummer.

Wanneer bel je 112
Je mag 112 bellen ‘als elke seconde telt’. Dus bij een ernstig ongeval, als je brand of rook uit een woning of gebouw ziet komen, of als je slachtoffer of getuige bent van een inbraak, diefstal, geweld of vernieling. Maar ook als iemand onwel wordt en buiten bewustzijn is.

Adequaat handelen
Als je het noodnummer belt krijg je instructie en ondersteuning zodat je weet wat te doen tot de hulpdiensten er zijn. Als burger- of bedrijfshulpverlener heb je een belangrijke rol in het alarmeren van de hulpdiensten. Je schat in enkele seconden in of 112 gebeld moet worden en welke informatie doorgegeven moet worden. Je handelt snel en doelgericht in die allereerste minuten, wanneer 112 al wel is gebeld maar nog niet ter plaatse is. Iedereen zal begrijpen dat tussen het moment van 112 bellen en het arriveren van de professionele hulpverlening tijd zit. Zo simpel is het. Een beginnende brand, een nare val van de trap, een hartstilstand… Het daadkrachtige optreden door de opgeleide, getrainde en bovenal geoefende BHV’er kan het verschil maken. De BHV’er vervult een heel belangrijke voorpostfunctie voor de professionele hulpverlening!

Meld je aan voor een training
Wil je niet alleen afhankelijk zijn van 112 maar ook adequaat hulp kunnen verlenen in die eerste cruciale minuten tot de hulpdiensten arriveren? Maak dit bijvoorbeeld kenbaar in de organisatie waar je werkt, wellicht krijg je de gelegenheid de training tot bedrijfshulpverlener (BHV) te volgen. Of wil je meer weten over de mogelijkheden en verschillende opleidingen? Neem dan gerust contact met ons op.

Wist je dat:

  • 112 in heel Europa gratis gebeld kan worden, zowel via de vaste telefoon als mobiel
  • Je ook 112 kunt bellen als je toestel geblokkeerd is?
  • Als je belt van een vaste lijn je direct contact hebt met de dichtstbijzijnde meldkamer?
  • Je bij het bellen via een 088, 085 of 06 nummer wordt doorgeschakeld met de landelijke meldkamer?
  • De BHV’er een belangrijke taak heeft in het alarmeren van de hulpdiensten?
  • Doven en slechthorenden via een speciale teksttelefoon kunnen bellen naar 0800-8112?
  • Nieuwe auto’s vanaf 2018 uitgerust zijn met een eCall systeem dat bij een ongeval automatisch contact maakt met de alarmcentrale en hulpdiensten om belangrijke informatie zoals de locatie te delen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *