Veilig BHV en EHBO trainen tijdens Covid-19. Meer informatie
 •  Realistisch
 •  Praktijkgericht
 •  Belevingsgericht

Crisicom Crisismanagement en Bedrijfshulpverlening

10 veiligheidstips Gok niet dat het jou niet gebeurt

10 veiligheidstips Gok niet dat het jou niet gebeurt

21-09-2018

Zorg ook voor een vluchtplan in je privésituatie.
Blog – 21 september 2018 – Crisicom/Angeliek Lieverdink

In de afgelopen tien jaar kwamen 311 mensen om bij 287 woningbranden. Dat blijkt uit een trendanalyse ‘10 jaar fatale woningbranden onderzocht’ door het Instituut Fysieke Veiligheid (publicatie 12 september 2018). Van de dodelijke slachtoffers is twee derde alleen thuis, is even vaak jonger dan 65 jaar (vaak man) als 65 jaar of ouder (vaak vrouw), en is even vaak zelfredzaam (zelden wakker) als beperkt of niet zelfredzaam. In 46% van de gevallen uit het onderzoek waren rookmelders niet aanwezig. Binnendeuren dicht voor het slapengaan én het plaatsen van rookmelders zijn twee aandachtspunten uit het onderzoeksrapport.

Menselijk handelen: belangrijkste oorzaak voor brand

Van de woningbranden met een fatale afloop, is zes op de tien veroorzaakt door menselijk handelen. Roken, waardoor een stoel, bank of matras vlamvat, is de belangrijkste brandoorzaak (26%). Sinds de invoering van de zelfdovende sigaret in 2011 is het aantal slachtoffers door roken niet afgenomen. Op 2 staat koken 15% (kleding in brand) en op de derde plaats elektrische apparatuur/installatie (15%). Rookmelders waren in 46 % niet aanwezig en van de 28 % die wel aanwezig was 19 % functionerend, 26 % onbekend.

Brandpreventieweken oktober 2018 – focus op het bereiken van het jonge gezin

Het thema van de Brandpreventieweken 2018 (start 26 september) luidt: ‘Hé, doe de deur dicht!’ met extra aandacht voor de risico’s van rookverspreiding. De focus ligt op het jonge gezin. Ouders van jonge kinderen zullen worden verleid eenvoudige maatregelen te treffen voor een brandveilige woonomgeving van zichzelf en hun kleintjes.

Binnendeuren sluiten

Zo blijft het advies om binnendeuren te sluiten voor het slapen, onverminderd van kracht. "Gesloten deuren zorgen ervoor dat de verspreiding van giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – wordt beperkt. Mensen hebben hierdoor meer kans en tijd om veilig te vluchten", aldus René Hagen, Lector Brandpreventie.

Wat kan je doen voor extra veiligheid?

1. Rookmelders plaatsen dus!

Hang rookmelders op en test ze iedere maand

2. Maak een vluchtplan, veilig naar buiten

Kun jij, je gezin of huisgenoten veilig buiten komen als er brand uitbreekt? De eerste minuten ben je op jezelf aangewezen. Nadat je 112 hebt gebeld, kan het tot 5 - 10 minuten duren voordat de brandweer er is. Tot die tijd ben je op jezelf aangewezen. Door de aanwezigheid van veel kunststof materialen en elektrische apparatuur breidt een woningbrand zich snel uit. Vaak heb je maar drie minuten om jezelf te redden.

Door rook worden de trap en overloop onherkenbaar en soms niet of zeer moeilijk te bereiken. Door de zwarte, dikke en giftige rook zie je niets meer en ademen gaat moeizaam. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je moet vluchten bij brand. Een vluchtplan helpt daarbij.

Bepaal vooraf de snelste en veiligste vluchtroute uit je huis. Rook stijgt op. Vlucht daarom van boven naar beneden. En bij voorkeur naar de straatkant. Zo kunnen hulpverleners je zien en bereiken.

 • Bepaal een tweede vluchtroute voor als de eerste is geblokkeerd.
 • Spreek een verzamelplaats af waar je elkaar na het vluchten ontmoet.
 • Kies een vluchtkamer voor als de tweede vluchtroute ook is afgesloten. Liefst een kamer aan de straatkant of een balkon, zodat de brandweer erbij kan. Spring niet naar beneden! Wacht op hulp.
 • Spreek af wie voor welk(e) baby, kind, oudere of huisdier zorgt.
 • Spreek een vaste plek af voor de huissleutels.
 • Sluit tijdens het vluchten alle deuren achter je. Een deur kan wel 20 minuten een brand tegenhouden.
 • Bepaal de vluchtroute en spreek af wie de medebewoners en huisdieren meeneemt. Houd vluchtroutes vrij van obstakels zodat je bij brand snel het huis kan verlaten.

3. Telefoon

Zorg ervoor dat een mobiele telefoon altijd opgeladen is en zet telefoonnummers van buren in de telefoon, zodat je in geval van nood meteen hen kan waarschuwen.

4. Vlam in de pan

Blus alleen met een passende deksel, nóóit met water. Blijf in de keuken tijdens het koken.

5. Roken

Rook niet in bed. Roken, waardoor meubilair zoals een bed of matras vlamvat, is de belangrijkste brandoorzaak (26%). Controleer of sigaretten helemaal uit zijn voordat je ze weggooit.

6. Lucifers en aanstekers

Bewaar lucifers en aanstekers buiten het bereik van (kleine) kinderen.

7. Het schoorsteenseizoen gaat weer beginnen!

Zorg voor een veilige schoorsteen. In een schoorsteen kan ook brand ontstaan. De aanslag die in de schacht terecht komt, kan vlamvatten. Laat de schoorsteen minstens een keer per jaar vegen door een erkend bedrijf.

8. Elektrische apparaten

Maak het filter van de wasdroger na iedere droogbeurt schoon. Door de combinatie van stof en een hoge temperatuur kan brand ontstaan.

9. Stekkerdozen

Overbelaste stekkerdozen kunnen brand veroorzaken. Grote stroomverbruikers sluit je rechtstreeks aan op het stopcontact. De ene stekkerdoos aan de andere stekkerdoos koppelen: niet doen.

10. Koolmonoxide

Koolmonoxide is een gas dat schadelijk is als het wordt ingeademd. Mensen kunnen er zelfs door overlijden. Het wordt ook wel een 'sluipmoordenaar' genoemd, omdat je het gas niet kan ruiken. Frisse lucht is belangrijk. Zorg voor voldoende ventilatie en laat de gasinstallatie jaarlijks controleren. Plaats een koolmonoxidemelder en test deze maandelijks. Plan de controle van zowel de rook- als de koolmonoxidemelder op een vaste dag of datum in de maand.

Bronnen: IFV, Brandweer Nederland, Brandpreventieweken - Beeld: Crisicom